Napelemes rendszer telepítése a Zirci Erzsébet Kórháznál KEHOP-5.2.11-16-2016-00058

Széchenyi 2020. Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását. Napelemes rendszer telepítése a Zirci Erzsébet Kórháznál. A támogatás összege: 106,10 milló forint. Befektetés a jövőbe. Kohéziós Alap.

A kedvezményezett neve: Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet

A projekt címe: Napelemes rendszer telepítése a Zirci Erzsébet Kórháznál

A szerződött támogatás összege: 106 097 644 Ft

A támogatás mértéke 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017. 10. 31.

A projekt azonosító száma: KEHOP-5.2.11-16-2016-00058

A projekt tartalmának bemutatása:

 

Az intézményünk energiafogyasztásának jelentős részét  a villamosenergia használat teszi ki: évente több mint 437 ezer kWh áramot használunk, mely nagy költséget jelent az intézmény számára, ezért vizsgáltuk meg annak a lehetőségét, hogy a rendelkezésre álló ingatlanokon, tetőfelületeken mekkora napelemes rendszer helyezhető el annak érdekében, hogy részben zöld árammal láthassuk el az intézményünket.

 

A projekt előkészítése során egyértelművé vált,  hogy az ingatlan fás környezete  és a tetőfelületek szabdaltsága miatt a rendelkezésre álló hely korlátozott,  ezért a meglévő parkolók területén, azok fölötti fedésként, és a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály épületének tetején helyezhetjük el a szükséges méretű napelemes rendszert.

A lehetőségeket figyelembe véve, összesen 638 db napelem modul elhelyezése lehetséges (480 db parkoló fedésként, további 158 tetőn), melyekből a piacon jelenleg elérhető, gazdasági szempontból (ár/érték arányt figyelembe véve) kedvező 275 Wp/db napelem modullal (WST-275P6 PERC polikristályos napelem vagy azzal egyenértékű) számolva a rendszer 175 450 Wp csúcsteljesítményű lesz.

 

Az előzetes tervezés alapján ez a rendszer méret az 50-500 kVA közötti, hálózatra csatlakozó kiserőmű kategóriába fog esni. A tervezett inverterekkel (KACO Blueplanet 50.0 (2 db)és Powador 18.0 (3 db), és Powador 14.0 (2 db) típusok, vagy ezzel egyenértékű inverterek) a rendszer összesen 170 kVA hálózati csatlakozási teljesítményű lesz. A rendszert visszwatt védelemmel kell ellátni.

 

A tervezett napelem elhelyezés alapján a megbízott, felhívásnak megfelelő jogosultsággal rendelkező energetikai szakember elvégezte a PVGIS adatbázison alapuló számításokat, melyek  szerint  a telepítendő rendszer évente összesen várhatóan 189 250 kWh megújuló áramot fog termelni.

 

A projekt várt eredményei:

A projekt fő célja a napelemes rendszer telepítésével és üzemeltetésével elérhető megújuló energiahordozó alapú zöldáram termelés, mely egyrészről környezetvédelmi szempontú (üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez évente 176,91 t CO2-ekvivalens értékben járul hozzá), másrészt költségmegtakarítást is eredményez, évente közel 7 millió Ft megtakarítás érhető el jelen árakkal számolva, mely az intézmény egészségügyi ellátásnak fejlesztésére fordítható. Fontos cél ezen túl, hogy intézményünk a lehetőségek szerint környezettudatos módon tudjon működni, a környezeti fenntarthatóság érdekében tájékoztatni fogjuk intézményünk dolgozóit, betegeit, partnereit a beruházás megvalósításáról, eredményeiről.

 

a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály tetőszerkezetére elhelyezendő napelemek. KEHOP-5.2.11-16-2016-00058

 

  1. 08. 17.

A kivitelező Szalontai Rendszerintegrátor Kft. részére az EON által jóváhagyott kiviteli tervek alapján a munkaterület átadásra került, megkezdődik a kivitelezés folyamata.

A parkoló 2017. 08. 23. naptól lezárásra kerül, időközben a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály tetőszerkezetére elhelyezendő napelemek tartóinak szerelése is megkezdődik.

 

 

parkolóban földre telepített tartószerkezeten a napelemek

 

  1. 09. 25.

A napelemes rendszer elkészült: elhelyezésre kerültek az MRO tetőfelületei, illetve a parkolóban földre telepített tartószerkezeten a napelemek, megtörtént a villamos bekötésük.

 

  1. 10. 25.

A szolgáltatói beüzemelés után a mai naptól üzemel a 175,45 kWp csúcsteljesítményű napelemes rendszer, mely nappali időszakban jelentős mértékben kiváltja a hálózati villamos energia igényt. Folyamatban van a projekt lezárása, melyre november hónapban kerül sor.