Synlab Hungary Kft. zirci labor

Tisztelt Betegeink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a laboratórium leletkiadási rendje megváltozott.

A leletkiadás a továbbiakban délelőtt:7:00-9:00 és délután 14:00-15:00 között történik.

 

 

Megértésüket köszönjük!

 


 

Tisztelt Betegeink!

A laboratórium előjegyzési rendszerét kibővítjük, online előjegyzést vezetünk be a Synlab Várpalotai, Zirci, Balatonalmádi, Balatonfüredi és Balatonfűzfői laboratóriumaiban. Ennek megfelelően a betegek a következő módokon tudnak majd időpontot foglalni:

  1. Telefonon, a 88/371-132-es telefonszámon hétköznap 1000-1500 óra között
  2. Személyesen az illetékes laboratóriumban:

 

Synlab Zirci Laboratórium:  1000 – 1200 és 1400 – 1500 óra között

 

  1.  Interneten a www.synlab.hu weboldalon bármikor.

 

Az interneten keresztül történő online előjegyzéssel csökkenteni szeretnénk az előjegyzési telefonvonal terheltségét, továbbá az internet hozzáféréssel rendelkező pácienseink számára kényelmesebbé szeretnénk tenni az időpontfoglalás menetét.

 

Az online időpontfoglalás a www.synlab.hu weboldalon keresztül érhető el az Időpontfoglalás menüpont alatt.

 


synlab logo

Synlab Hungary Kft. zirci labor

Helye: Járóbeteg központ főbejárat

Előjegyzés:

telefonon: 88/371-132
Hétfőtől – Péntekig  10:00 – 15:00

személyesen:
Hétfőtől – Péntekig  10:00-12.00 és 14:00 – 15:00

Vérvétel:
Hétfőtől – Péntekig   700-900

Leletkiadás:
Hétfőtől – Péntekig  07:00 – 09:00 és 14:00 – 15:00

Beutaló szükséges

Előjegyzés szükséges


Mintavételi tájékoztató páciensek számára

Vérvétel időpontja

Étkezés

A vérvétel az esetek nagy többségében éhgyomorra történik, azaz a vérvételt megelőző 10-12 órában táplálékot már ne fogyasszon, viszont folyadékot a megfelelő mennyiségben igyon (a folyadék ne tartalmazzon szénhidrátot – cukrot, zsírnemű anyagot – tejet). A vizsgálat napját megelőző este ne fogyasszon sok fehérje tartalmú, zsíros ételt! Tartós éhezés ugyancsak jó néhány paraméter változását okozhatja.
Jó, ha tudja:

Vércukor terhelés esetén a reggel hét órakor kell vizsgálatra jelentkezni éhgyomorra. Ezt követően történik a vizsgált, amelyhez szükséges glükózt a gyógyszertárban kell megvásárolni! Vizsgálat ideje két óra.

Székletben történő vérkimutatás előtt 3 napig nem fogyasztható hús, hal, torma, retek, zeller, mivel ezek hemoglobint, mioglobint, ill. peroxidázokat tartalmaznak, így a vizsgálat eredménye ilyenkor tévesen pozitív lehet.
Amennyiben vérvételkor rosszul szokott lenni, vagy fertőtlenítőszer érzékenységről tud, közölje ezt a vérvételt végző szakemberrel még a beavatkozás előtt.  A vért fekve is levehetik Öntől, így könnyebben elkerülhető az ájulás és az ezzel járó esetleges sérülés.

 

VIZELET VIZSGÁLATOK

A vizeletmintákat mindig tiszta edényben kell felfogni és szállítani. Steril edényzet csak mikrobiológiai vizsgálatokhoz szükséges.
Amennyiben a vizsgálat időzíthető, menstruáció ideje alatt kerüljük a vizelet mintavételt.

Teljes vizeletvizsgálat

A legcélszerűbb a reggeli, első vizeletből vett mintát vizsgálni, mivel az általában koncentráltabb, mint a nappali vizelet.A vizsgálat napján éjjel 02:00 órától a reggeli mintavételig lehetőleg ne ürítsen vizeletet. A mintavétel előtt és után mosson kezet. A húgycsőnyílás környékét szappannal alaposan tisztítsa meg! A vizeletsugár első harmadát a WC-be ürítse, ezt követően törlést használni nem szabad. A középső adagot vizsgálatra, az előre odakészített mintatároló edénybe engedje (kb. 1 dl-t), ügyelve arra, hogy kézzel az edény belső felszínét ne érintse. A maradék vizeletet a WC-be ürítheti, a vizelet további részére nincs szükség.


Gyűjtött vizelet

Kvantitatív vizsgálatok céljára  egy bizonyos időtartamon belül a vizeletet hiánytalanul gyűjteni kell.
A vizeletgyűjtés napján 1,0-1,5 liter folyadékot igyon, de ennél többet ne. Amíg vizeletét gyűjti, szeszes italt nem fogyaszthat.
A vizeletgyűjtés napjának reggelén hólyagját ürítse ki; erre a vizeletre nincs szükség, de a vizeletürítés időpontját jegyezze meg!
Ezt követően az előírt idő alatt (általában 12 vagy 24 óra) vizeletét egy megfelelő nagyságú edénybe gyűjtse (ha éjszaka esetleg felkel vizelni, azt is az edénybe engedje).
Az időszak végén ürítse ki hólyagját és ez is a gyűjtőedénybe kerüljön.
A gyűjtés ideje alatt a vizeletet hűvös helyen kell tartani!
Vagy a teljes vizeletmennyiséget szállítjuk a laboratóriumba, vagy – és ez a célszerűbb  – a térfogatot pontosan megmérjük és az alaposan összekevert vizeletből – szállítóedénybe, üvegbe töltve – egy reprezentatív mennyiséget (kb. 1 dl-t) juttatunk el a laboratóriumba.
A gyűjtött vizelet össztérfogatát milliliter pontossággal és a gyűjtési időtartamot fel kell tüntetni a minta címkéjén, illetve a laboratóriumi vizsgálatkérő lapon.