Infekciókontroll fejlesztés a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben – EFOP-1.8.21-18-2019-00056

Széchenyi 2020. Infekciókontroll fejlesztés a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben. Vissza nem térítendő támogatás összege: 59,68 millió forint. Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását.

Európai Unió Európai Szociális alap. Befektetés a jövőbe. Széchenyi 2020

Infekciókontroll fejlesztés a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben
EFOP-1.8.21-18-2019-00056

 

A kedvezményezett neve: Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet

A projekt címe: Infekciókontroll fejlesztés a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben

A szerződött támogatás összege: 59 676 000 Ft

A támogatás mértéke 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 06. 29.

A projekt azonosító száma: EFOP-1.8.21-18-2019-00056

A projekt tartalmának bemutatása:

A Zirci Erzsébet Kórház – Rendelőintézet a közel 26 ezer fős lakosságú Zirci járás egészségügyi szolgáltatója. A Kórház 137 ágyon lát el mozgásszervi rehabilitációs és krónikus fekvőbeteg szakellátási feladatokat, a járóbeteg ellátásban 18 féle szakrendelést nyújt és aktív ellátásként „egynapos sebészeti” tevékenységet végez 3 szakmában.

Az egészségügyi ellátás minőségének ágazati törekvésekkel összehangolt javítása az intézmény vezetésének egyik legfontosabb hosszútávú feladata. Napjainkban különösen nagy figyelmet  kapnak a kórházi fertőzések, így a stratégiai szempontú fejlesztések egyik sarokpontja az átfogó, intézményi szintű, hatékony infekciókontroll tevékenységek végrehajtása. Jelen projekt keretein belül olyan szervezeti kultúrafejlesztést kívánunk végrehajtani, melynek eredményeként az infekciókontrollal kapcsolatos tevékenységek, a nem kívánatos események, a fertőzések kialakulásának kivédése és azok hatásának csökkentése, korrigálása az intézményi dolgozók mindennapjainak részévé, evidenciává válik. A fertőzések megelőzésére tett intézkedések végrehajtása mind a szakorvosok, mind pedig a szakdolgozók körében napi rutinná válik, melyet olyan, az intézmény valamennyi dolgozójára kiterjedő belső képzéssel és belső kommunikációs kampánnyal kívánunk elérni, amelyek a legfontosabb fertőzés megelőzéssel kapcsolatos teendőkre hívják fel nem csak a dolgozók, hanem a kórházi látogatók figyelmét is.

 

A projekt során az alábbi részcélok valósulnak meg:

  • Infekciókontroll kockázatértékelő rendszer, egyéni infekciókontroll kockázatértékelés és rizikó besorolás adatlap bevezetése
  • A fekvőbeteg osztályokon kijelölésre kerülnek az infekciókontroll kapcsolattartók, felelősök, akik az infekciókontroll tevékenységek végrehajtásáért felelősséget vállalnak, továbbá részt vesznek a módszertani ajánlásokat elkészítő kiemelt projekt projektgazdája által szervezett képzéseken. Mindezzel párhuzamosan szervezetfejlesztés is történik.
  • Kidolgozásra kerül három fő fertőzési forrás (véráramfertőzés, sebfertőzés, húgyúti fertőzés) kapcsán az országos módszertani ajánlásoknak megfelelő ellátási csomag.

A célok elérése érdekében beszerzésre kerül egy mosógép-szárítógép rendszer, egy plazmasterilizáló, valamint 2 közepes és egy nagyméretű légfertőtlenítő rendszer.

Intézményünk eltökélt célja, hogy a projekt eredményeit a fenntartási időszakban is megtartsa, továbbvigye, melynek érdekében szükség esetén a módszertanokat továbbfejlesztjük, az infekciókontroll tevékenységben résztvevő munkatársak tudását folyamatosan naprakészen tartjuk és lehetőség szerint bővítjük