Betegbiztonság növelése a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben – EFOP-2.2.18-17-2017-00045

Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap. Befektetés a jövőbe. Széchenyi 2020

 

Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását. Betegbiztonság növelése a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben. A támogatás összege: 96,42 milló forint. Széchenyi 2020. Európai Regionális Fejlesztési Alap. Befektetés a jövőbe.

 

 

  1. 10. 31.

 

Lezárult a betegbiztonsági fejlesztés a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben

 

  1. novemberében kezdtük meg projektünket, melynek célja az Intézményünk komplex betegbiztonsági fejlesztése volt. Ennek keretében – közbeszerzési eljáráson kiválasztott vállalkozóktól – higiéniai és betegazonosításhoz szükséges eszközöket, anyagokat vásároltunk.

 

A 2018. júliusi szerződéskötéseket követően folyamatosan leszállításra kerültek a tervezett eszközök, szoftverek.

 

Az utolsó eszközként leszállítására, és beüzemelésére kerültek a vízhálózatot fertőtlenítő rendszerek, ezzel a projekt beszerzései lezárultak.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
BETEGBIZTONSÁGI FEJLESZTÉS A ZIRCI ERZSÉBET KÓRHÁZ-RENDELŐINTÉZETNÉL

 


A kedvezményezett neve: Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet

A projekt címe: Betegbiztonság növelése a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben

A szerződött támogatás összege: 96 420 531 Ft

A támogatás mértéke 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 10. 31.

A projekt azonosító száma: EFOP-2.2.18-17-2017-00045

A projekt tartalmának bemutatása:

 

A Zirci Erzsébet Kórház – Rendelőintézet a közel 26 ezer fős lakosságú Zirci járás egészségügyi szolgáltatója. A Kórház 137 ágyon lát el mozgásszervi rehabilitációs és krónikus fekvőbeteg szakellátási feladatokat, a járóbeteg ellátásban 18 féle szakrendelést nyújt és aktív ellátásként „egynapos sebészeti” tevékenységet végez 3 szakmában.

 

Jelen projekt megvalósításának legfőbb indoka, hogy az elmúlt években az infrastruktúra korszerűsítése során nem került sor a betegbiztonság emelését célzó fejlesztésekre, ezért – ahogy a legtöbb egészségügyi intézményében – úgy a Zirci Erzsébet Kórházban is nehézséget jelentenek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, ill. az antimikrobiális rezisztencia. A jelenlegi helyzet egyik fő oka, hogy az intézményben csak részben állnak rendelkezésre olyan korszerű kézhigiénés rendszerek, amelyekkel lehetővé válna a munkatársak és betegek megfelelő kézfertőtlenítése. A Kórház munkatársainak kézhigiénés oktatása folyamatos, de a képzés önmagában nem elég. Szükség lenne olyan eszközökre, amelyek a munkatársak számára visszajelzést adnak, pl. kézszkenner, vagy amivel a takarítás hatékonyságát mérni lehet, pl. Kitar rendszer. Ezen túlmentően a kézhigiénés compliance növekedését a tárgyi feltételek bővítésével lehetne elérni, pl. automatikus kézfertőtlenítőszer adagolók kihelyezésével.

 

A fentiek alapján a projekt általános célja olyan korszerű, a betegbiztonságot szolgáló eszközök telepítése és rendszerek bevezetése a Kórház napi működésében, amelyek használatával lehetővé válik a kórházi fertőzések csökkentése, ezáltal az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása. A projekt konkrét célja, hogy minden kórházi osztályon elérhetővé váljanak ezek az eszközök, így a Kórház ellátási körzetébe tartozó lakosság magas színvonalú, biztonságos betegellátásban részesüljön. Emellett szintén fontos célkitűzés az intézményben dolgozó egészségügyi személyzet munkakörülményeinek javítása.

 

Jelen projekt során a Kórház egy 96,4 MFt értékű fejlesztést kíván megvalósítani, amelynek keretében számos új, a betegbiztonságot szolgáló eszköz, valamint egy egységes betegazonosító rendszer kerül beszerzésre.

 

A támogatás segítségével beszerezni kívánt eszközök a következők:

1 db a kézhigiénés tevékenység oktatására szolgáló rendszer,

1 db kézszkenner a kézfertőtlenítési technika megfelelőségének ellenőrzésére,

90-90 db könyökkaros szappan és kézfertőtlenítőszer adagoló + 10 db állvány az adagolókhoz, illetve szükséges mennyiségű kézfertőtlenítő szappan és alkoholos kézfertőtlenítőszer az adagolókba,

1 db felületi dekontaminációt támogató rendszer,

1 db záró-fertőtlenítést végző, környezetbarát automata rendszer,

2 db Klór-dioxidos vízfertőtlenítő rendszer,

1 db egységes informatikai, hardvert és szoftvert tartalmazó betegazonosító rendszer a Kórház teljes területén bevezetve.

 

A fejlesztések megvalósításának eredményeként:

A kézhigiénés compliance jelentősen emelkedik az alkalmazott kézfertőtlenítő rendszerek és technikák segítségével, így a nosocomiális infekciós esetek száma jelentősen csökken.

A hálózati vízellátó rendszer fertőtlenítését biztosító klór-dioxid adagoló berendezések telepítésével a Kórház használati melegvíz ellátó rendszerének fertőtlenítése folyamatos lesz, így akadályozva meg olyan fertőző betegségek kialakulását, mint pl. legionellosis.

A kórházi fertőzések visszaszorításával alacsonyabb lesz az antibiotikum és az egyéb anyagfelhasználás (pl. ápolási eszközök, fertőtlenítőszerek), csökken az ápolási napok száma és javul a betegelégedettség.

Az informatikai fejlesztések révén a betegazonosítás minősége és pontossága növekszik az ápolási és ellátási folyamatok elektronikus rögzítésével, míg a dokumentálásához szükséges munkaidő jelentősen csökken, hozzájárulva a szakdolgozók leterheltségének csökkentéséhez.

 

A projekt révén jelentősen mérséklődhet az intézményben a kórházi eredetű fertőzések és az egyéb nemkívánatos események száma. Az egészségügyi személyzet számára sikerül olyan biztonságos munkakörülményeket megteremteni, amelyek lehetővé teszik a hatékony gyógyítást. A betegbiztonság javításának eredménye, hogy a betegek kevesebb időt töltenek a Kórházban, így kisebb lesz a betegenkénti ráfordítás, emiatt pedig alacsonyabbak lesznek az egészségügy kiadásai. További előnye a rövidebb kórházi tartózkodásnak, hogy az ellátottak gyorsabban visszavezethetők a munkaerő-piacra, ezáltal a beruházás megvalósítása növekvő adóbevételeket is generál az állam számára.